Drôme (streek)


De streek de Drôme ligt in het noorden van de Provence en in de uitlopers van de Alpen. Dit gebied heeft enorme hoogte verschillen die variëren tussen de 60 en 2400 meter. Hierdoor tref je een grote verscheidenheid aan in fauna en flora. Een ideaal gebied voor de liefhebber van wandelen en fietsen. De kleurige lavendel- en zonnebloemvelden, de bergriviertjes en de spectaculaire kloven maken de Drôme onvergetelijk. Een gebied dat nog rust en ruimte uitstraalt.

Er zijn prachtige oude dorpen en steden in de omgeving van Bouvières.

Bourdeaux (12 km) is het dichtsbijzijnde dorp met een bakker, slager en een supermarkt. Er is ook een postkantoor, bank (met pinautomaat) en een pompstation. De twee cafés en een aantal restaurants maken het een levendig dorp in deze rustige streek. Het oude Bourdeaux, uit de middeleeuwen, ligt hoger op de berg. Via een oud pad dat door het dorp kronkelt, kunt u de overblijfselen van de burcht bekijken. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht op alle omliggende lavendelvelden die in de maand juli in bloei staan.

Dieulefit (15 km) ligt in het hart van de Drôme Provençale is een bedrijvige inkoopstad met een typische oude Provençaalse kern. Het oudste plein van de stad, aan de voet van de trappen van de kerk, biedt onder de plataan bomen een plek voor een schaduwrijk terras. Bij de VVV kunt u alle informatie krijgen over de vele activiteiten en bezienswaardigheden in de regio. In Dieulefit is er op de tweede zondag van augustus het Fêtes du Picodon. De Picodon is de geitenkaas van de Dröme.

Nyons (25 km) wordt sinds 3500 BC bewoond en heeft nog een middeleeuwse stadskern waaronder de Pont Roman over de rivier de Eygues. Nyons is het centrum van de olijfproductie, naar eigen zeggen heeft het de beste olijven van heel Frankrijk. Nyons telt 220.000 olijfbomen op een oppervlakte van 1200 hectaren. Ook staat Nyons bekend om de Picodon geitenkaas, honing en lavendelproductie. Nyons biedt veel bezienswaardigheden. Naast de vele cafés en restaurants, kunt ook een bezoek brengen aan het archeologisch museum, het museum van de olijven, de oliemolens en botanische tuinen. En niet te vergeten de markt op donderdagochtend. Voor de kinderen is er een groot attractie zwembad.


Crest (30 km) is vooral bekend om de 52 m hoge Donjon, de hoogste van Frankrijk. Vanaf het dak heeft u een schitterend uitzicht over de streek. De middeleeuwse straatjes, restaurants en de markt op zaterdagochtend maken Crest een bezoek waard.

Montélimar (35 km) is bekend om zijn noga, dat ontstond op het einde van de 17de eeuw. Een oude dame, tante Manon, was een expert op het gebied van patisserie en confiserie. Ze verwende haar gasten met de lekkerste desserts. Haar neven riepen telkens: “Tante Manon, tu nous gâtes” (tante Manon, je verwent ons). “Tu nous gâtes” is door de jaren heen verbasterd naar “Nougat”. Er zijn nog een 15-tal producenten van de “Nougat de Montélimar”. De echte noga is samengesteld uit 30% amandelen en 25% honing.

De streek de Baronnies in de Drôme, is verantwoordelijk voor 90% van de totale franse productie lindebloesem. De thee die hiervan getrokken wordt gebruikt als een geneesmiddel, het zou o.a. kalmerende werking hebben. Het oogsten gebeurt tussen 10 juni en 10 juli. In Buis-les-Baronnies vindt in deze tijd het jaarlijkse oogstfeest plaats.

De truffels van Tricastin worden door honden gelokaliseerd in 68 gemeenten van de Drôme. Van midden november tot en met februari kan je de truffels kopen op de lokale markten: donderdag in Nyons, vrijdag in Dieulefit en zaterdag in Crest. In St.-Paul-Trois-Châteaux kunt u het “Maison de la Truffe et du Tricastin” bezoeken.